Ovoce a zelenina: jablka, hrušky, po kapkách šťáva z pomeranče či citronu, žlutý meloun, meruňky, broskve, mrkev, celer, petržel, pórek, zelený hrášek, zelená fazolka, kedluben, brokolice, květák, cuketa, dýně, rajčata, červená řepa, černý kořen, špenát, mangold
Jsou zdrojem vitaminů,antioxidantů,minerálů,škrobu,vlákniny.Luštěniny a brambory jsou i vydatným zdrojem bílkovin.
Obilniny bez obsahu lepku: rýže, kukuřice, pohanka, jáhly
Jsou zdrojem škrobu,vlákniny.
Obilniny s lepkem: pšenice, žito, ječmen
Maso: vždy libové, mleté
Zdroj železa,zinku,bílkovin.
Ryby: zdroj zdravého rybího tuku, železa, zinku, bílkovin, mořské ryby i zdroj jodu
Vaječný žloutek: zdroj pro tělo kojence užitečných fosfolipidů, mastných kyselin, železa a vitaminů
Nápoje: voda, kojenecké čaje, kojenecké šťávy /Hipp,Hami…/
Pokrmy připravujeme s kousky masa a zeleniny, nemixujeme, jen rozmačkáme vidličkou, pokrájíme nadrobno maso. Přidáme do jídelníčku strouhaný eidam, tavený nebo žervé sýr, pribináček, pudink. Občas možno zařadit i pokrmy z obilnin s lepkem – těstoviny, pečivo. Pokrmy stále bez zásmažky!
Do jídelníčku možno zařadit lepek bez omezení, celá vejce, možno pokrmy trochu solit. Možno zařadit také tvarohové pokrmy. Používáme plnotučný tvaroh, plnotučné jogurty.
Doporučujeme nepoužívat k přípravě mléčných nápojů klasické kravské mléko z obchodu.
Používáme mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.